Schijf van vijf

De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Kies je verder niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, dan blijf je makkelijker op gewicht en vergroot je de kans op een gezonde oude dag. Bovendien helpt de Schijf van Vijf je om in grote lijnen milieuvriendelijker te eten. De producten die niet in de Schijf van Vijf staan kunnen er wel bij, zolang je er niet te veel van eet en niet te vaak. Ze bevatten namelijk te veel zout, suiker of verzadigd vet, of hebben maar weinig vezels.

Volop uit de schrijf van vijf:

 Veel groenten en fruit

 Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst

 Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten

 Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas

 Een handje ongezouten noten

 Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten

 Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie

Buiten de schijf van vijf; niet te veel en niet te vaak

  • kleine porties
  • niet te veel zout, suiker en verzadigd vet.

Eet met regelmaat

Eet 3 x per dag en neem daarnaast 3 x een tussendoortje van max. 110 kcal per keer. En gebruik bij voorkeur gezonde tussendoortjes.

Eet gevarieerd

Eet niet elke dag hetzelfde. Voedingsmiddelen hebben allemaal een verschillende samenstelling. Eet daarom gevarieerd, zodat je voeding alle nodige stoffen levert. Kies elke dag voor voedingsmiddelen uit elk van de 4 groepen:

  • groente en fruit
  • brood, graanproducten en aardappelen
  • Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
  • Smeer en bereidingsvetten en/of olie.

Eet niet te veel en beweeg

Het is eigenlijk heel simpel: als je meer energie binnenkrijgt dan je verbrandt, neemt je gewicht toe en zo werkt het ook andersom. Je valt af als je meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt. Beweeg daarom elke dag minstens 30 minuten (zie eventueel onze informatie over bewegen). Hoe ouder u bent hoe minder calorieën u nodig heeft. Ook uw lichaamsbouw, hoeveelheid lichamelijke inspanning en geslacht zijn van belang. De algemene richtlijn is:

  • mannen (30 -50 jaar) 2500 kilocalorieën per dag.
  • vrouwen (30-50 jaar) 2000 kilocalorieën per dag.

Eet rustig

Eet op een rustige plaats, kauw goed en eet tot je 80 % vol zit. Je hersenen geven pas na 20 minuten het signaal door dat je verzadigd bent.

Eet lekker

Eet vooral producten die u lekker vindt. Er zijn genoeg producten die lekker én gezond zijn.

Zout en suikers

  • Voeg geen of weinig zout toe aan de maaltijden. Maak uw eten op smaak met kruiden en specerijen.
  • Vermijd kant-en-klare producten. Zij bevatten vaak veel zout en suikers.
  • Let op dat aan producten zonder suiker vaak veel zoetstoffen zijn toegevoegd.

Voor meer informatie over gezonde voeding vraag hiernaar bij uw therapeut / trainer of kijk op www.voedingscentrum.nl

 

Download hier de informatiefolder in PDF formaat