Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei 2018

 

Bericht van Frank: ” 1 jaar verder”

Het is alweer een jaar geleden dat ik de praktijk van Bart en Yvette heb overgenomen. Er is in het afgelopen jaar veel gebeurd en we hebben als team keihard gewerkt om de kwaliteit te waarborgen en daar waar mogelijk te verbeteren. De inrichting van de praktijk is behoorlijk veranderd en ik durf wel te stellen dat het er mooier en gezelliger op is geworden.

De praktijkactiviteiten van het najaar waren een succes. Zowel de fietstochten als de workshops zijn goed bezocht. In november hebben we de Plus-Audit (kwaliteits-keurmerk) met vlag en wimpel doorstaan. Hierdoor blijven we als praktijk meedoen met de beste praktijken van Nederland. Inmiddels hebben we er drie nieuwe collega’s bij gekregen waardoor het team nog completer is geworden.

Het komende jaar gaan we verder met het ontwikkelen van onze producten waardoor de zorgverlening voor u nog verder verbeterd/ completer zal worden.

Met hartelijke groet, Frank Dekkers

Netwerken

De afgelopen maand zijn we naar veel bijeenkomsten van verschillende netwerken geweest. Zo zijn Marian en Ingrid naar de bijeenkomst van het COPD-netwerk (longziekte) geweest, Marian is naar de bijeenkomst van het Claudicatio-netwerk (etalagebenen) geweest en Mark is naar de bijeenkomst van het echo-netwerk en samen met Wilma naar de bijeenkomst van het rug-netwerk geweest. Bij het rug-netwerk is er vooral gesproken over heup-rug gerelateerde klachten. Verder is Wilma ook naar de bijeenkomst van het schouder-netwerk geweest, waar gesproken werd over ‘frozen shoulder’ (hierover meer aan het einde van deze nieuwsbrief). Tijdens deze bijeenkomsten komen fysiotherapeuten met een bepaalde specialisatie bij elkaar om bij te leren en op de hoogte te blijven over dit onderwerp. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het volgen van lezingen, het bespreken van casussen, het uitwisselen van ervaringen of het lezen van artikelen. Tot slot is Frank nog naar de bijeenkomst van Het Gezonde Net geweest. Sinds deze maand is de praktijk aangesloten bij het fysiotherapie netwerk ‘Het Gezonde Net’. Dit is een coöperatie van (top)fysiotherapie praktijken met als doel de kwaliteit van fysiotherapie verder te verbeteren. Verder staat innoveren in de immer in beweging zijnde gezondheidszorg hoog in het vaandel. Op deze manier blijven we als Therapeutisch Centrum van Berkel klaar voor de toekomst.


Opleiding

Elizabeth is in april weer een week naar haar opleiding sportfysiotherapie geweest. Deze keer zijn ze vooral bezig geweest met wervelkolomrevalidatie, peesblessures en knieklachten die gerelateerd zijn aan de knieschijf.

 

Jubileum

Deze maand bestaat onze Fysio Fit Plus training 10 jaar! Om dit te vieren ontvangen alle deelnemers een klein presentje. Fysio Fit Plus is een actieve groepstraining gericht op het verbeteren van o.a. het uithoudingsvermogen, spierkracht en coördinatie. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals gewichtjes, matjes, oefenballen en stepbanken. De training wordt op woensdagochtend buiten in onze trainingstuin gegeven en op woensdagavond in de zaal in de Kajuit. Interesse om mee te doen? Neem contact op met de praktijk of informeer bij uw therapeut of trainer.


Reanimatie

Afgelopen maand hebben we met het hele team weer onze jaarlijkse ‘opfriscursus’ reanimatie gehad. We hebben geoefend om te reanimeren en om de AED te bedienen. Daarnaast zijn ook enkele andere reanimatie en EHBO gerelateerde onderwerpen aan bod gekomen.

Wat is een Frozen shoulder?

Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Een andere term voor frozen shoulder is ‘adhesieve capsulitis’. Dit betekent: ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en de bovenarm. Deze aandoening komt veel voor, het bezorgt mensen langdurig hinder en gaat gepaard met pijn en bewegingsbeperkingen. De kans op herstel van de frozen shoulder is gelukkig goed waarbij de pijn meestal volledig en de bewegingsbeperkingen grotendeels zullen verdwijnen. Het beloop van de frozen shoulder varieert per persoon maar doorloopt wel dezelfde fases. Het herstel duurt gemiddeld 12 tot 42 maanden.

Typisch bij een frozen shoulder is dat de pijn en bewegingsbeperking de drie fases van ontwikkeling doorlopen; de zogenaamde ‘bevriezende fase, ‘bevroren fase’ en de ‘ontdooiende fase’. In elke fase zal de rol van de arts of fysiotherapeut variëren om het herstel optimaal te ondersteunen en te begeleiden. Overige, ook vaak voorkomende, klachten bij een frozen shoulder zijn:

  • Diffuse pijn in rust, hevige pijn bij bewegen.
  • Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde (vooral in fase 1).
  • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in sommige gevallen zelfs naar de onderarm.
  • Snelle bewegingen van de arm geven heftige pijn.
  • Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen.