Nieuwsbrief november

Nieuwsbrief november 2018

Beweegweek

In oktober heeft onze jaarlijkse beweegweek plaatsgevonden, het was een geslaagde week! De fietstochten zijn in prachtig weer verreden, er hebben 20 (en een half) mensen meegereden.

Via onze facebook-site hebben 60 deelnemers meegedaan met de prijsvraag. De winnaar is via loting (door facebook) aangewezen en is daarom voor ons ook nog onbekend; Hierbij roepen wij de winnaar op zich te melden zodat we de prijs kunnen uitreiken.

Het blikgooien (102 deelnemers!) was erg amusant en er is dusdanig fanatiek gegooid dat we opnieuw hebben moeten schilderen.

Tot slot hebben er 59 mensen meegedaan met de fiets-challenge.

 

Schouder

Op 6 november was Wilma bij de scholingsavond van Schouder Netwerk Zuid Oost Nederland (SNZON). Deze keer kwamen de leden bij elkaar in ziekenhuis Bernhoven om met Dr. Geijsen (orthopedisch chirurg) te spreken over verschillende schouderoperaties die worden uitgevoerd, hoe het herstel hiervan is en wat de rol van de fysiotherapeut hierbij is. Tevens is er gesproken over een nieuwe vragenlijst. Deze lijst zou het makkelijker maken om vooraf in te schatten welke factoren invloed kunnen hebben op het herstel van schouderpijn. Het behandelplan kan hier dan zo goed mogelijk op worden afgestemd.

BTW-tarief

Per 01-01-2019 wordt het BTW-laag-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Hierdoor zijn wij, als Therapeutisch Centrum van Berkel, genoodzaakt onze tarieven voor het trainingscentrum aan te passen. De exacte tarieven zullen in de loop van november gecommuniceerd worden.

 

Zorgverzekering 2019

Het nieuwe jaar komt alweer steeds dichter bij. Denkt u er daarom aan om alvast na te kijken hoe u in 2019 verzekerd bent (voor fysiotherapie)?

Ga je skiën? Denk aan je knieën!

De meest voorkomende blessure onder wintersporters is de knieblessure. Maar liefst 20% van de tijdens de wintersport opgelopen blessures zijn knieblessures. De knieblessure wordt in het rijtje van meest voorkomende letsels gevolgd door de schouder (9%), pols (8%), arm (6%) en neus (6%). In een aantal gevallen betekent de blessure ook het einde van de wintersportvakantie.

Dat de knieblessure zo vaak voorkomt, komt doordat het een complex en daardoor kwetsbaar gewricht is. Bij draai-vallen is de knie het eerste gewricht dat de klappen opvangt. Een gedegen voorbereiding is daarom heel belangrijk. Zorg dat je fit aan de wintersport begint, dus dat je conditie op peil is en je ook spierversterkende oefeningen hebt gedaan. Hierbij is het vooral belangrijk om de (boven)beenspieren en je core (buik- en rugspieren)  te trainen. Dit kan bijvoorbeeld door squats, lunges en de plank te oefenen. Daarnaast is het, zeker als je weinig ervaring hebt, verstandig om les te nemen zodat je de juiste techniek beheerst.