Waarom is bewegen belangrijk?

Fitheid
Regelmatig bewegen draagt bij aan een goede gezondheid. Je voelt je fitter en je hebt meer energie. Regelmatig bewegen zorgt voor een actieve leefstijl en verhoogt de kwaliteit van leven.

Verbetering van conditie en spierkracht
Regelmatig bewegen vergroot je fysieke uithoudingsvermogen en geeft meer spierkracht. Het zorgt voor een betere lichaamshouding en versterkt je coördinatievermogen. Dit kan helpen ter preventie van lichamelijke klachten.

Verminderen van risico’s
Beweging vermindert het risico op hart en vaatziekten. Het helpt om je bloeddruk en cholesterolspiegel te verlagen. Het vermindert de kans op diabetes en helpt diabetici om hun bloedsuikergehalte te stabiliseren. Daarnaast geven steeds meer onderzoeken aan dat geregelde beweging het geestelijke en uiterlijke verouderingsproces kan afremmen. Het helpt om botontkalking te voorkomen en kan zelfs risico vermindering bieden tegen de ziekte van Alzheimer.

Beter functioneren
Regelmatig bewegen zorgt voor een beter concentratievermogen overdag en zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en beter slaapt. Het is goed voor geestelijke gezondheid en kan helpen beter om te gaan met stress en spanning.

Verminderen van lichaamsgewicht
Lichaamsbeweging draagt op twee manieren bij tot het kwijtraken van ongewenst lichaamsvet. Elke vorm van lichamelijke activiteit zorgt voor het verbranden van calorieën. Bewegen bevordert echter ook de ontwikkeling van spiermassa. Hoe meer spiermassa je lichaam heeft, hoe meer calorieën je verbrandt, ook in rust. Het is dus zeer belangrijk om naast cardio oefeningen zoals wandelen, fietsen, zwemmen, etc. ook spierkrachtoefeningen te doen.

Hoeveel moet je bewegen volgens de beweegnorm?

Er zijn twee normen voor de gewenste hoeveelheid beweging.

  • De Nederlandse Norm Gezond Bewegen, die de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging vanuit een gezondheidskundig oogpunt aangeeft.
  • De Fitnorm, die de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede conditie van het hartvaatstelsel aangeeft.

Beweegnormen voor volwassenen van 18 tot 55 jaar.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen:  op minimaal 5 dagen per week gedurende ten minste 30 minuten, matig intensief bewegen. Je hart gaat sneller kloppen en je haalt iets sneller adem. Het gaat bijvoorbeeld om stevig wandelen, fietsen, gras maaien en dergelijke activiteiten. De 30 minuten beweging per dag hoeven niet perse aaneengesloten te zijn maar mogen ook in blokjes van minimaal 10 minuten worden gedaan. Deze lichaamsbeweging is belangrijk voor de gezondheid van hart en bloedvaten en om voldoende calorieën te verbruiken.

Fitnorm: minimaal 3 keer per week gedurende ten minste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging. Voorbeelden van activiteiten die de hartslag flink verhogen zijn cardiofitness, joggen, spinning, steptraining, zwemmen, mountainbiken, aerobics, e.d. Deze training is belangrijk voor de conditie van het hart en longsysteem, het uithoudingsvermogen en de conditie van de organen.

Beweegnormen voor mensen ouder dan 55 jaar.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen: is hetzelfde als voor volwassenen van 18 tot 55 jaar maar zij mogen iets rustiger aan doen. Voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit bij ouderen zijn wandelen en fietsen (met 10 km/uur).

FitNorm: is gelijk aan de Fitnorm voor volwassenen van 18 tot 55 jaar.

Beweegnorm voor kinderen

Kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud moeten elke dag minstens een uur lopen, fietsen of ingespannen spelen. Hiervan moeten de activiteiten twee keer per week gericht zijn op het verbeteren of behouden van kracht, lenigheid of coördinatie.

FitNorm: is gelijk aan de Fitnorm voor volwassenen van 18 tot 55 jaar.

Spiernorm WHO

De conditie en kracht van onze spieren spelen een belangrijke rol in onder andere de bloedsuiker huishouding, in een hogere basis stofwisseling (energieverbruik), ter voorkoming van botontkalking, ter voorkoming van klachten en blessures, voor een hogere weerstand en voor de algemene kracht die nodig is in het dagelijks leven. Daarom adviseert de World Health Organization (WHO) om ook iedere week 1 a 2 keer, 6 tot 8 oefeningen te doen voor de grote spiergroepen.

Download hier de folder in PDF formaat