Nieuwsbrief december

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwe collega

In november is onze nieuwe collega Linda gestart bij Therapeutisch Centrum van Berkel. Ze is werkzaam als fysiotherapeut en begeleidt ook trainingsgroepen. We heten Linda van harte welkom en wensen haar veel werkplezier toe!
Even voorstellen:

Mijn naam is Linda van Bakel, 24 jaartjes jong en geboren en getogen in Veghel. Ik ben afgelopen jaar, na het afronden van mijn stage in Eindhoven, afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool. Hierna ben ik in Boekel aan de slag gegaan als fysiotherapeut. In mijn vrije tijd ben ik vaak te vinden in de sportschool of op de squashbaan of  ga ik lekker een rondje hardlopen. Ook in mijn vakanties ben ik graag sportief bezig. Ik ga vaak in de bergen hiken, via ferrata’s klimmen en snowboarden. Daarnaast ga ik in mijn vrije tijd ook graag een hapje en/of drankje doen met vriendinnen of mijn vriend.

 

 

Cursus

Marian heeft begin december deelgenomen aan de cursus ´Explain Pain´. Deze cursus gaat in op chronische aspecifieke pijn en dan m.n. gericht op het zelfmanagement van de patiënt. De nieuwste wetenschappelijke inzichten over pijn werden hierbij besproken.

Ingrid is in november naar de jaarlijkse BHV (bedrijfshulpverlener) herhalingsdag geweest. Op deze dag komen zowel in theorie als in de praktijk onderwerpen als EHBO, reanimatie, brand en ontruiming aan bod.

Zorgverzekering 2019

Het nieuwe jaar is in aantocht. Denkt u er daarom aan om na te kijken hoe u in 2019 verzekerd bent (voor fysiotherapie)?

Ixorg

Ixorg is mogelijk een alternatieve vorm van verzekeren indien u niet aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie:

Bij ixorg bouw je middels een maandelijkse inleg een “eigenzorgpotje” op voor je reguliere kosten voor fysiotherapie. Daarnaast profiteer je van een unieke ongevallendekking voor medisch noodzakelijke fysiotherapie na een ongeval. Tevens zijn ernstige blessures zoals spierscheuringen of botbreuken altijd gedekt.

Met ixorg spaar je voor zorg die je wellicht in de toekomst nodig hebt.

 

Feestdagen

Maandagavond 24, dinsdag 25 en woensdag 26 december is de praktijk gesloten. Ook maandagavond 31 december en dinsdag 1 januari is de praktijk dicht.

 

Wij wensen u fijne kerstdagen en een heel mooi en gezond 2019 toe!

Team Therapeutisch Centrum van Berkel

 

 

Even voorstellen…Linda van Bakel

Nieuwe medewerker: even voorstellen

Mijn naam is Linda van Bakel, 24 jaartjes jong en geboren en getogen in Veghel! Na mijn afstuderen aan de hogeschool in Eindhoven ben ik in Boekel aan de slag gegaan als fysiotherapeut.
In mijn vrije tijd ben ik vaak te vinden in de fitness, op de squash baan of lekker een rondje aan het hardlopen. Verder hou ik van in de bergen hiken, via ferrrata’s klimmen en snowboarden. Daarnaast ga ik in mijn vrije tijd ook graag een hapje en/of drankje doen met vriendinnen of mijn vriend.

Slim besparen op je zorgkosten? Dat kan met ixorg

Goede zorg moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Vanuit die gedachte is ixorg ontwikkeld door tandartsen en fysiotherapeuten. Hét alternatief voor je aanvullende verzeke-ring.

ixorg als je zelf controle wilt houden over je zorgkosten

Bij ixorg bouw je middels een maandelijkse inleg een eigenzorgpotje op voor je reguliere kos-ten voor fysiotherapie en mondzorg. Daarnaast profiteer je van een unieke ongevallendekking voor gebitsschade en medisch noodzakelijke fysio na een ongeval. Tevens zijn ernstige blessures zoals spierscheuringen of botbreuken altijd gedekt.
Met ixorg spaar je voor zorg die je wellicht in de toekomst nodig hebt. Je kunt sparen voor fysiotherapie en mondzorg. Het bedrag bepaal jij zelf. Je betaalt alleen voor zorg die je hebt afgenomen. Niets meer en niets minder!

Klik op deze link voor meer informatie.

 

Nieuwsbrief november

Nieuwsbrief november 2018

Beweegweek

In oktober heeft onze jaarlijkse beweegweek plaatsgevonden, het was een geslaagde week! De fietstochten zijn in prachtig weer verreden, er hebben 20 (en een half) mensen meegereden.

Via onze facebook-site hebben 60 deelnemers meegedaan met de prijsvraag. De winnaar is via loting (door facebook) aangewezen en is daarom voor ons ook nog onbekend; Hierbij roepen wij de winnaar op zich te melden zodat we de prijs kunnen uitreiken.

Het blikgooien (102 deelnemers!) was erg amusant en er is dusdanig fanatiek gegooid dat we opnieuw hebben moeten schilderen.

Tot slot hebben er 59 mensen meegedaan met de fiets-challenge.

 

Schouder

Op 6 november was Wilma bij de scholingsavond van Schouder Netwerk Zuid Oost Nederland (SNZON). Deze keer kwamen de leden bij elkaar in ziekenhuis Bernhoven om met Dr. Geijsen (orthopedisch chirurg) te spreken over verschillende schouderoperaties die worden uitgevoerd, hoe het herstel hiervan is en wat de rol van de fysiotherapeut hierbij is. Tevens is er gesproken over een nieuwe vragenlijst. Deze lijst zou het makkelijker maken om vooraf in te schatten welke factoren invloed kunnen hebben op het herstel van schouderpijn. Het behandelplan kan hier dan zo goed mogelijk op worden afgestemd.

BTW-tarief

Per 01-01-2019 wordt het BTW-laag-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Hierdoor zijn wij, als Therapeutisch Centrum van Berkel, genoodzaakt onze tarieven voor het trainingscentrum aan te passen. De exacte tarieven zullen in de loop van november gecommuniceerd worden.

 

Zorgverzekering 2019

Het nieuwe jaar komt alweer steeds dichter bij. Denkt u er daarom aan om alvast na te kijken hoe u in 2019 verzekerd bent (voor fysiotherapie)?

Ga je skiën? Denk aan je knieën!

De meest voorkomende blessure onder wintersporters is de knieblessure. Maar liefst 20% van de tijdens de wintersport opgelopen blessures zijn knieblessures. De knieblessure wordt in het rijtje van meest voorkomende letsels gevolgd door de schouder (9%), pols (8%), arm (6%) en neus (6%). In een aantal gevallen betekent de blessure ook het einde van de wintersportvakantie.

Dat de knieblessure zo vaak voorkomt, komt doordat het een complex en daardoor kwetsbaar gewricht is. Bij draai-vallen is de knie het eerste gewricht dat de klappen opvangt. Een gedegen voorbereiding is daarom heel belangrijk. Zorg dat je fit aan de wintersport begint, dus dat je conditie op peil is en je ook spierversterkende oefeningen hebt gedaan. Hierbij is het vooral belangrijk om de (boven)beenspieren en je core (buik- en rugspieren)  te trainen. Dit kan bijvoorbeeld door squats, lunges en de plank te oefenen. Daarnaast is het, zeker als je weinig ervaring hebt, verstandig om les te nemen zodat je de juiste techniek beheerst.

 

 

Nieuwsbrief september

Nieuwsbrief september 2018

Master manuele therapie

Gemma is in september gestart met de post-HBO master ‘manuele therapie’ op het SOMT in Amersfoort. Dit is een 3 jaar durende deeltijd studie. De studie richt zich op het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. Daarnaast is de studie gericht op wetenschappelijk onderzoek, zodat de cliënt op basis van het huidige beste bewijsmateriaal geholpen kan worden. We wensen Gemma veel succes en plezier met haar opleiding!

 

Reminders trainingscentrum:

Voor wie het een beetje vergeten was, hierbij even een kleine reminder m.b.t. het trainen in ons trainingscentrum;
Wij vragen alle cliënten van het trainingscentrum om in onze zaal, zeker met het najaar en de winter op komst, schone schoenen te dragen. U kunt uw schoenen in de kleedkamer wisselen en achterlaten. Daarnaast verzoeken wij u om te komen op de afgesproken tijd en niet eerder. Dit i.v.m. de planning van onze trainers en om iedereen voldoende begeleiding te kunnen bieden. Wij danken u alvast hartelijk voor uw medewerking.

Fiets veilig stallen

Aan de buitenmuur van ons pand zijn vier bevestigingspunten voor fietsen aan de muren gemaakt zodat u uw fiets voortaan extra kunt zekeren indien u dat wenst.

 

Beweegweek

Van 6 t/m 12 oktober 2018 staat onze jaarlijkse beweegweek weer op het programma. Het accent ligt tijdens deze week niet op prestatie, wij vinden plezier in bewegen veel belangrijker!

Ook dit jaar is er weer een quiz waarmee leuke prijzen te winnen zijn. Vragen die u laten nadenken over bewegen, voeding en gezondheid. De quiz is vanaf 6 oktober te vinden op onze facebookpagina; www.facebook.com/Fysiovanberkel

Lees meer over de Beweegweek.

 

 

 

 

 

schouderpijn

Schouderpijn

Schouderpijn is de derde meest voorkomende musculoskeletale klacht in Nederland.

Onder werkende mensen is schouderpijn de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat: 18-34% van hen krijgt schouderpijn.

Subacromiale schouderpijn (pijn die ontstaat tussen het schouderdak en de schouderkop) wordt gekenmerkt door pijn in de schouder en/of bovenarm die zonder duidelijke reden geleidelijk ontstaat en toeneemt bij activiteiten die boven schouderhoogte worden uitgevoerd. Deze klachten kunnen leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven, zoals problemen bij activiteiten als aankleden, eten, werken, persoonlijke hygiëne en slapen, en verergeren bij bovenhandse activiteiten en tijdens de nacht.

Een grotere mate van beperkingen en langere duur van de klachten zijn factoren die zorgen voor een trager herstel. Bij werkende mensen zijn een hogere mate van pijn, een leeftijd tussen 45 en 54 jaar, repeterende bewegingen, zwaar tillen, werkhoudingen (bv. langdurig in dezelfde houding), vibraties en hogere psychische werkdruk factoren die zorgen voor een trager herstel.

Bij de meerderheid (circa 75%) van de patiënten met schouderpijn blijkt een conservatief beleid tot voldoende resultaat te leiden. Het doel van de fysiotherapeutische behandeling bij subacromiale schouderpijn is het verminderen van de pijn, het verbeteren van de schouderfunctie, het verminderen van beperkingen in activiteiten en het beïnvloeden van factoren die een rol spelen in het herstel. De inhoud van de fysiotherapeutische behandeling  bestaat uit oefentherapie en kan worden aangevuld met mobilisaties en manuele therapie. Onderzoek heeft laten zien dat 60% van de patiënten die voor deze klachten bij een fysiotherapeut komt na 6 maanden volledig is hersteld van de schouderpijn. Mensen die worden verwezen naar de fysiotherapeut krijgen bovendien minder medicatie voorgeschreven.

 

schouderpijn

Nieuwsbrief augustus

Nieuwsbrief augustus 2018

Gemeente

Op 28 juni heeft Frank als burger en als eigenaar van Therapeutisch Centrum gebruik gemaakt van zijn spreekrecht in de vergadering van de commissie mens en maatschappij van de gemeente Meierijstad. Hij heeft hier gesproken over het door de gemeenteraad beschreven gezondheidsbeleid, ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsgezondheidszorg en ontwikkelingen die gaande zijn binnen het vak fysiotherapie. Wij hopen als praktijk een actieve bijdrage te kunnen gaan leveren aan de toekomstige uitvoering van het gezondheidsbeleid.

Binnen de fysiotherapie zien we de beweging van Zorg en Ziekte naar Gezondheid en Gedrag. We zien ook een verschuiving van de zorg-rol naar een meer preventieve rol. Zo wordt er op dit moment gezocht naar mogelijkheden om als fysiotherapeuten een voortrekkersrol te gaan spelen in de zogenaamde ‘gecombineerde leefstijlinterventie’. Dit is een product waarin mensen met bijvoorbeeld overgewicht middels ketenzorg naar een gezondere leefstijl begeleid gaan worden.

Voor het meer informatie kunt terecht op http://www.ibabsonline.eu/Agenda.aspx?site=meierijstad&agendaid=507a05db-12b8-4830-9098-b9ee6fbf7e35&FoundIDs=&year=2018


Stage

Voor de opleiding sportfysiotherapie moet Elizabeth een aantal stages lopen. De afgelopen maand heeft ze meerdere keren mogen meekijken bij een sportarts in het sport medisch centrum JBZ in Den Bosch. Een hele mooie locatie waar een gevarieerde groep mensen, van hobby-sporter tot topsporter, terecht kan met zijn of haar klachten. Elizabeth heeft meegekeken bij meerdere maximale fietstesten van top wielrenners en een aantal consulten van hobby-sporters met uiteenlopende klachten.

Beweegweek

Terwijl de zomer nog in volle gang is zijn wij alvast een beweegweek aan het plannen voor het najaar. In deze week zullen verschillende beweegactiviteiten worden georganiseerd waarvoor u zich kunt inschrijven. Ook dit jaar zal er weer een fietstocht plaatsvinden. Wij zullen u binnenkort verder informeren over deze week die eind september of begin oktober zal plaatsvinden.


Schouderpijn

Schouderpijn is de derde meest voorkomende musculoskeletale klacht in Nederland.
Onder werkende mensen is schouderpijn de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat: 18-34% van hen krijgt schouderpijn.

Lees hier alles over schouderpijn.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief juni

Nieuwsbrief juni 2018

 

Scholing en bijeenkomsten

De afgelopen maand zijn we weer naar veel scholingen en bijeenkomsten geweest en hebben we weer veel bijgeleerd. Zo is Marian op 14 mei naar een bijeenkomst geweest in het Jeroen Bosch Ziekenhuis over rugproblematiek.

Elizabeth is in mei gestart met de cursus ‘motivational interviewing’. Dit is een benadering om mensen te helpen hun problemen te onderkennen en om hen aan te zetten tot verandering.

Op 18 mei zijn Marian en Ingrid naar de cursus niet-lineair trainen in Utrecht geweest. Ze hebben hier bijgeleerd over een trainingsmethodiek waarbij wordt gevarieerd tussen krachttraining en duurtraining om een zo optimaal mogelijk trainingsresultaat te behalen.

Op 28 mei was Wilma bij een bijeenkomst van het Rugnetwerk en ViaSana waar een start is gemaakt voor een goede samenwerking. Ze hebben twee casussen besproken vanuit het oogpunt van orthopeden en fysiotherapeuten en dit gaf meer inzicht in elkaars beroep en werkzaamheden. Er zullen de komende tijd nog meer bijeenkomsten plaatsvinden om zo de beste zorg voor de rug-patiënt te realiseren.

Peer review

De therapeuten van onze praktijk staan ingeschreven bij Keurmerk Fysiotherapie. Deze stichting is een onafhankelijk kwaliteitsregister voor fysiotherapeuten en voor fysiotherapiepraktijken. Om ingeschreven te staan moet je aan een aantal eisen voldoen. Een van de eisen is dat iedere therapeut drie keer per jaar deelneemt aan een zogenaamde Peer Review. Dit is een bijeenkomst van een groepje fysiotherapeuten van verschillende praktijken. Tijdens zo’n bijeenkomst wordt er door een van de groepsleden een presentatie gegeven en wordt er een filmpje getoond. Aan de hand hier van worden er vraagstellingen en /of casussen besproken. Deze bijeenkomsten doen wij samen met een praktijk uit Helmond.

BBQ

Begin juni hebben we met alle collega’s en aanhang een lekkere BBQ gehad bij Dionne. Ondanks dat de weergoden ons niet heel gunstig gezind waren hebben we een gezellige en geslaagde avond gehad. Bedankt Dionne en Pieter voor de gastvrijheid!

Kleine reminder

Indien u komt sporten in ons trainingscentrum of wekelijks met uw fysiotherapeut oefent in onze zaal vragen wij u om een handdoek mee te brengen. Dit vanwege de hygiëne voor uzelf en voor anderen en voor de bescherming van onze apparatuur.

Ook wanneer u wordt behandeld door een van onze fysiotherapeuten vragen

wij u om zelf een handdoek mee te brengen. Daarnaast vragen we aan de cliënten van het trainingscentrum om na het gebruik van een apparaat de handvaten en zitting even af te doen met het daarvoor aanwezige schoonmaakmiddel en papier.

Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking!

 

Zomer

Gedurende de zomerperiode zijn de praktijk en  het trainingscentrum gewoon open.

Indien uw fysiotherapeut vakantie heeft kunt u in overleg altijd bij een van de collega’s terecht.

Mogelijk zullen er in rustige periodes trainingsgroepen samengevoegd worden. Uw vaste trainer brengt u hiervan op de hoogte. Wanneer u na uw vakantie weer wilt starten met trainen, neem dan zelf even contact met ons op om af te spreken op welke dag en tijd u terecht kunt.

Wij wensen u een fijne zomer toe!

 

 

 

Wat is een Frozen shoulder?

Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Een andere term voor frozen shoulder is ‘adhesieve capsulitis’. Dit betekent: ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en de bovenarm. Deze aandoening komt veel voor, het bezorgt mensen langdurig hinder en gaat gepaard met pijn en bewegingsbeperkingen. De kans op herstel van de frozen shoulder is gelukkig goed waarbij de pijn meestal volledig en de bewegingsbeperkingen grotendeels zullen verdwijnen. Het beloop van de frozen shoulder varieert per persoon maar doorloopt wel dezelfde fases. Het herstel duurt gemiddeld 12 tot 42 maanden.

Typisch bij een frozen shoulder is dat de pijn en bewegingsbeperking de drie fases van ontwikkeling doorlopen; de zogenaamde ‘bevriezende fase, ‘bevroren fase’ en de ‘ontdooiende fase’. In elke fase zal de rol van de arts of fysiotherapeut variëren om het herstel optimaal te ondersteunen en te begeleiden. Overige, ook vaak voorkomende, klachten bij een frozen shoulder zijn:

  • Diffuse pijn in rust, hevige pijn bij bewegen.
  • Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde (vooral in fase 1).
  • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in sommige gevallen zelfs naar de onderarm.
  • Snelle bewegingen van de arm geven heftige pijn.
  • Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen.

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei 2018

 

Bericht van Frank: ” 1 jaar verder”

Het is alweer een jaar geleden dat ik de praktijk van Bart en Yvette heb overgenomen. Er is in het afgelopen jaar veel gebeurd en we hebben als team keihard gewerkt om de kwaliteit te waarborgen en daar waar mogelijk te verbeteren. De inrichting van de praktijk is behoorlijk veranderd en ik durf wel te stellen dat het er mooier en gezelliger op is geworden.

De praktijkactiviteiten van het najaar waren een succes. Zowel de fietstochten als de workshops zijn goed bezocht. In november hebben we de Plus-Audit (kwaliteits-keurmerk) met vlag en wimpel doorstaan. Hierdoor blijven we als praktijk meedoen met de beste praktijken van Nederland. Inmiddels hebben we er drie nieuwe collega’s bij gekregen waardoor het team nog completer is geworden.

Het komende jaar gaan we verder met het ontwikkelen van onze producten waardoor de zorgverlening voor u nog verder verbeterd/ completer zal worden.

Met hartelijke groet, Frank Dekkers

Netwerken

De afgelopen maand zijn we naar veel bijeenkomsten van verschillende netwerken geweest. Zo zijn Marian en Ingrid naar de bijeenkomst van het COPD-netwerk (longziekte) geweest, Marian is naar de bijeenkomst van het Claudicatio-netwerk (etalagebenen) geweest en Mark is naar de bijeenkomst van het echo-netwerk en samen met Wilma naar de bijeenkomst van het rug-netwerk geweest. Bij het rug-netwerk is er vooral gesproken over heup-rug gerelateerde klachten. Verder is Wilma ook naar de bijeenkomst van het schouder-netwerk geweest, waar gesproken werd over ‘frozen shoulder’ (hierover meer aan het einde van deze nieuwsbrief). Tijdens deze bijeenkomsten komen fysiotherapeuten met een bepaalde specialisatie bij elkaar om bij te leren en op de hoogte te blijven over dit onderwerp. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het volgen van lezingen, het bespreken van casussen, het uitwisselen van ervaringen of het lezen van artikelen. Tot slot is Frank nog naar de bijeenkomst van Het Gezonde Net geweest. Sinds deze maand is de praktijk aangesloten bij het fysiotherapie netwerk ‘Het Gezonde Net’. Dit is een coöperatie van (top)fysiotherapie praktijken met als doel de kwaliteit van fysiotherapie verder te verbeteren. Verder staat innoveren in de immer in beweging zijnde gezondheidszorg hoog in het vaandel. Op deze manier blijven we als Therapeutisch Centrum van Berkel klaar voor de toekomst.


Opleiding

Elizabeth is in april weer een week naar haar opleiding sportfysiotherapie geweest. Deze keer zijn ze vooral bezig geweest met wervelkolomrevalidatie, peesblessures en knieklachten die gerelateerd zijn aan de knieschijf.

 

Jubileum

Deze maand bestaat onze Fysio Fit Plus training 10 jaar! Om dit te vieren ontvangen alle deelnemers een klein presentje. Fysio Fit Plus is een actieve groepstraining gericht op het verbeteren van o.a. het uithoudingsvermogen, spierkracht en coördinatie. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals gewichtjes, matjes, oefenballen en stepbanken. De training wordt op woensdagochtend buiten in onze trainingstuin gegeven en op woensdagavond in de zaal in de Kajuit. Interesse om mee te doen? Neem contact op met de praktijk of informeer bij uw therapeut of trainer.


Reanimatie

Afgelopen maand hebben we met het hele team weer onze jaarlijkse ‘opfriscursus’ reanimatie gehad. We hebben geoefend om te reanimeren en om de AED te bedienen. Daarnaast zijn ook enkele andere reanimatie en EHBO gerelateerde onderwerpen aan bod gekomen.

Wat is een Frozen shoulder?

Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Een andere term voor frozen shoulder is ‘adhesieve capsulitis’. Dit betekent: ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en de bovenarm. Deze aandoening komt veel voor, het bezorgt mensen langdurig hinder en gaat gepaard met pijn en bewegingsbeperkingen. De kans op herstel van de frozen shoulder is gelukkig goed waarbij de pijn meestal volledig en de bewegingsbeperkingen grotendeels zullen verdwijnen. Het beloop van de frozen shoulder varieert per persoon maar doorloopt wel dezelfde fases. Het herstel duurt gemiddeld 12 tot 42 maanden.

Typisch bij een frozen shoulder is dat de pijn en bewegingsbeperking de drie fases van ontwikkeling doorlopen; de zogenaamde ‘bevriezende fase, ‘bevroren fase’ en de ‘ontdooiende fase’. In elke fase zal de rol van de arts of fysiotherapeut variëren om het herstel optimaal te ondersteunen en te begeleiden. Overige, ook vaak voorkomende, klachten bij een frozen shoulder zijn:

  • Diffuse pijn in rust, hevige pijn bij bewegen.
  • Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde (vooral in fase 1).
  • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in sommige gevallen zelfs naar de onderarm.
  • Snelle bewegingen van de arm geven heftige pijn.
  • Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen.