Nieuwsbrief februari-maart

Jubilaris in ons midden!

We zijn trots te kunnen melden dat Ben Merx, deelnemer van het trainingscentrum,  geëerd is met een koninklijke onderscheiding tot lid in de orde van Oranje Nassau voor onder andere zijn verdiensten bij de seniorenraad Meierijstad.

Ben: Van harte gefeliciteerd met deze blijk van waardering voor je inzet en  werkzaamheden in de gemeente Meierijstad.

 

Nederlanders zijn het meest tevreden over hun fysiotherapeut:

Volwassenen zijn over het algemeen tevreden over hun zorgverleners. Zorgverleners krijgen rapportcijfers rond de 8, waarbij de fysio- of oefentherapeut en tandarts met respectievelijk een 8,1 en 8,0 de hoogste cijfers krijgen. De huisarts en de psycholoog, psychiater of psychotherapeut krijgen een 7,8. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2018 van het CBS

Weetjes:

In 2019 zijn er 3,84 miljoen mensen behandeld door een fysiotherapeut, dit is 22% van de Nederlandse bevolking.

  • Van de totale Nederlandse zorguitgaven wordt slechts 1,5% besteed aan fysiotherapie.
  • Meest voorkomende aandoeningen zijn Rugklachten (40%), Knie/ onderbeen/ voet (17%) en bekken/ bovenbeen (11%).
  • Bij 90,6% van de behandelingen behalen we het vooraf afgesproken behandeldoel

Verstuikte enkel:                              

Wat kun je zelf doen?

 

Begin zo snel mogelijk met koelen, liefst nog met de schoen aan. Houd de geblesseerde enkel 15 tot 20 minuten onder koud stromend water. Je kunt ook koelen met ijs. Zorg dat je het ijs niet direct op de huid aanbrengt, maar in een washandje of een handdoek. Zo voorkom je dat de huid bevriest. Herhaal het koelen vier of vijf keer. Kun je daarna nog steeds niet steunen op de geblesseerde enkel of is je enkel toch dik en pijnlijk geworden?
Ga dan naar je huisarts of je fysiotherapeut.

 

 

80% van de jongeren beweegt te weinig:

Vier van de vijf jongeren wereldwijd beweegt dermate weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) in een rapport.  De jongeren voldeden niet aan de aan de aanbeveling van de WHO om minstens een uur aan lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, spelen, fietsen of deelnemen aan georganiseerde sporten.

De auteurs van het rapport noemen de ontwikkeling zorgwekkend, omdat regelmatige fysieke activiteit een groot aantal gezondheidsvoordelen biedt, van een verbeterde hart- en longfunctie en verminderde obesitas tot een betere cognitieve functie, waardoor leren gemakkelijker wordt.

 

 

 

Kent u deze website al?

 

www.defysiotherapeut.com

Op deze site kunt u allerlei informatie vinden met betrekking tot ons vak.